ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΕΛΟΡΑΣΗΣ

Camera Hik2

Θέλω να εγκαταστήσω κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV) στον χώρο μου και προσπαθώ να επιλέξω ανάμεσα σε:

 

Ασύρματο Σύστημα:

Τα “παλαιού τύπου” ασύρματα συστήματα CCTV, δεν φημίζονται ούτε για την αξιοπιστία, ούτε για την εμβέλειά τους αλλά ούτε και για την ποιότητα εικόνας που προσφέρουν. Για την ασύρματη μετάδοση της εικόνας χρησιμοποιούν συχνότητες εκπομπής μικρής ισχύος, οι οποίες δέχονται πολύ εύκολα παρεμβολές ακόμα και από τα κινητά τηλέφωνα ή το ασύρματο δίκτυο WiFi ενός χώρου, με αποτέλεσμα οι διακοπές και αλλοιώσεις στην εικόνα να είναι συχνές με άσχημα αποτελέσματα. Γι’αυτό και πλέον δεν τα προτιμούν σχεδόν καθόλου οι επαγγελματίες εγκαταστάτες. Πωλούνται ακόμα, σχεδόν μόνο στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών και αποτελούν μία φθηνή αλλά και πλήρως ερασιτεχνική λύση με όλες τις παραπάνω συνέπειες στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Τα πιο σύγχρονα ασύρματα συστήματα CCTV, λειτουργούν μέσω του δικτύου WiFi ενός χώρου αυξάνοντας την αξιοπιστία, την εμβέλεια τους αλλά και την ποιότητα της εικόνας που προσφέρουν, αφού τα επαγγελματικά συστήματα αγγίζουν μέχρι και ποιότητες FullHD 1080p. Βέβαια και εδώ συναντάμε αρκετές μάρκες και ποιότητες και επικρατεί ο γνωστός κανόνας της αγοράς “ότι πληρώσεις παίρνεις”. Αξίζει να αναφέρουμε όμως, ότι συνεχίζουν και αυτά να μεταδίδουν ασύρματα την εικόνα χωρίς την σιγουριά και την σταθερότητα ενός ενσύρματου συστήματος CCTV.

 

 

Ενσύρματο Σύστημα:

Τα ενσύρματα συστήματα CCTV που επιλέγονται συνήθως στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις λόγω της αξιοπιστίας, σταθερότητας και υψηλής ποιότητας εικόνας που προσφέρουν, χωρίζονται στα αναλογικά και τα ψηφιακά-δικτυακά (IP) συστήματα. Και οι δύο κατηγορίες συνυπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην αγορά και επιλέγονται ανάλογα των απαιτήσεων της εκάστοτε εγκατάστασης. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει την εμφάνισή της και μία τρίτη κατηγορία συστημάτων, αυτή των HDTVI ή αλλιώς υψηλής ανάλυσης αναλογικά συστήματα, τα οποία προσφέρουν ποιότητες εικόνας IP συστήματων (έως 1080p) σε πιο προσιτές τιμές και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τις καλωδιώσεις αναλογικού συστήματος που πιθανόν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα να κάνουν πιο εύκολη μία πιθανή ανάγκη αναβάθμισης από ένα παλαιού τύπου χαμηλής ανάλυσης αναλογικό σύστημα CCTV σε ένα υψηλής ανάλυσης.

 

 

Θέλω να εγκαταστήσω σύστημα CCTV στον χώρο μου και να το επιτηρώ από απόσταση στον Ηλεκτρονικό μου Υπολογιστή – Laptop και στο κινητό τηλέφωνο-Tablet μου. Τι απαιτεί αυτό; Άκουσα ότι χρειάζεται στατική IP στον χώρο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Για να μπορεί ένα σύστημα να επιτηρείται από απόσταση μέσω κινητού τηλεφώνου – tablet κλπ, θα πρέπει αρχικά στον χώρο που θα εγκατασταθεί το σύστημα CCTV να υπάρχει σύνδεση με το internet. Το ιδανικό θα ήταν η σύνδεση αυτή internet να έχει και στατική IP. Τι σημαίνει όμως αυτό;

 

Κάθε φορά που το μόντεμ μίας σύνδεσης ADSL συνδέεται στο internet, παίρνει μία μοναδική διεύθυνση IP που είναι ένας τυχαίος αριθμός αναγνώρισης στο διαδίκτυο. Φανταστείτε τον σαν τον αριθμό του σταθερού σας τηλεφώνου. Κάθε σύνδεση έχει και έναν μοναδικό αριθμό. Οι πάροχοι υπηρεσιών internet όμως, δεν αντιστοιχούν σε κάθε σύνδεση internet έναν σταθερό αριθμό, αλλά έναν τυχαίο ο οποίος αλλάζει κάθε φορά που συνδέεστε και αποσυνδέεστε με το internet λόγω βλάβης- πτώσης του internet, ή επανεκίνησης του modem. Για να μπορέσει μία σύνδεση internet να αντιστοιχηθεί με έναν σταθερό αριθμό (IP), θα πρέπει να ζητηθεί από τον πάροχο η υπηρεσία στατικής IP η οποία και χρεώνεται επιπρόσθετα σε μηνιαία βάση σε μία σύνδεση internet.

 

Γιατί πρέπει να ξέρουμε αυτή την διεύθυνση IP ενός χώρου που έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα CCTV;

 

Για να μπορούμε να συνδεθούμε από απόσταση και να δούμε εικόνα σε ένα σύστημα CCTV από το κινητό μας, θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουμε αυτή την διεύθυνση IP για να μπορέσουμε να την “καλέσουμε” και να συνδεθούμε. Όπως ακριβώς καλούμε έναν σταθερό αριθμό τηλεφώνου. Όταν θέλουμε να καλέσουμε έναν αριθμό σταθερού τηλεφώνου όμως τον γνωρίζουμε γιατί είναι πάντα ο ίδιος χωρίς να αλλάζει. Ενώ μία διέθυνση IP που αλλάζει συνεχώς δεν μπορεί να μας είναι γνωστή ανα πάσα στιγμή.

 

Για αυτό τον λόγο η εταιρία μας αναλαμβάνει το κόστος και παρέχει δωρεάν την υπηρεσία Dynamic DNS με κάθε εγκατάσταση ενός συστήματος CCTV  με την οποία σας δίνεται η δυνατότητα να συνδέεστε ανα πάσα στιγμή και να επιτηρείτε τον χώρο σας χωρίς έξτρα χρεώσεις στους παρόχους internet και δυσλειτουργίες από τυχόν αντίστοιχες δωρεάν υπηρεσίες.